Organiczne
masło Shea (Karite) 100 ml – naturalne
nawilżenie
Drzewo
shea lub Butyrospermum Parkii jest również znany jako
Shea-toulou, co w dosłownym tłumaczeniu oznacza maślane drzewo.
Występuje tylko na obszarach afrykańskiej sawanny od
wschodniego Senegalu po południową Ugandę. To z jego owoców
(orzechów) jest pozyskiwane masło shea (karite). Drzewo shea
zaczyna owocować po około 15 latach, ale dojrzałość i najlepszej
jakości owoce wydaje po 30 latach . Masło shea (karite)
posiada unikalne właściwości lecznicze, dzięki czemu znacznie
przewyższa masło kakaowe i inne masła.
Tradycyjne metody pozyskiwania masła shea (karite) polegają na
zbierania owoców (orzechów), rozłupywaniu ich i gotowaniu w wodzie
przez wiele godzin, aż masło wypłynie na powierzchnię. Następnie
zgarnia się masło z powierzchni w tykwy i pozostawia do ostygnięcia
. Wyodrębnione w ten sposób masło shea (karite) jest
całkowicie naturalnym produktem pozyskiwanym w czystym
procesie produkcyjnym bez żadnej chemii.
Surowe masło shea posiada zazwyczaj kolor gliny, kolor ciemnoszary,
brązowy podpalany lub żółtawy i ma specyficzny zapach orzechowy. Ma
strukturę balsamu i wchodzi w kontakt z ludzką skórą.
Istnieje wiele korzyści płynących z używania surowego masła
shea.
Jest
szczególnie polecane do pielęgnacji skóry suchej. Zawarta w nim
witamina A i E pomagają redukować zmarszczki wywołane przesuszeniem
naskórka, jak również wpływem czynników zewnętrznych, takich jak
wiatr i mróz.
Działa jak balsam, przeciwzapalnie i nawilżająco i jest naturalnym,
łagodnym filtrem przeciw promieniowaniu UV.
Masło shea (karite) pomaga również w redukcji zmarszczek .Przy
codziennym stosowaniu poprawia stan skóry, efekty są widoczne po 4
do 6 tygodniach.
Oprócz pielęgnacji skóry twarzy i ciała, surowe masło shea (karite)
jest doskonałym środkiem wykorzystywanym do pielęgnacji
włosów. Shea działa jak naturalna odżywka, uszczelnia
łuskę włosa nawilża je i pomaga w regeneracji suchych i
zniszczonych włosów oraz skóry głowy.
Wyciąg z orzechów shea jest także używany w zmniejszenie stanu
zapalnego, który jest związany z osteoporozą.
Wskazania do stosowania surowego masła shea (karite):
-
wysypka na skórze
-
łuszczenie się skóry po opalaniu
-
swędzenie skóry
-
małe
rany skóry
-
pęknięcia skóry
-
szorstka skóra na stopach
-
ukąszenia owadów
-
rozstępy skórne w czasie ciąży lub odchudzania
-
zmęczenie mięśni, bóle i napięcia mięśniowe
-
uszkodzenia skóry spowodowane wysoką temperaturą oraz
radioterapią
-
odmrożenia
-
poparzenia słoneczne
-
alergie skórne
-
trądzik ,wypryski
Różnica między surowym, nierafinowanym maslem shea a
rafinowanym:
Tylko surowe i nierafinowane masło shea w swej najczystszej postaci
posiada najbardziej korzystne dla naszej skóry właściwości. W
przeciwieństwie do tego, rafinowane masło shea znaleźć można w
większości sklepów kosmetycznych. Przechodzi ono zupełnie
inny cykl produkcji niż jego naturalny odpowiednik.
W
celu zminimalizowania procesu ekstrakcji i aby zwiększyć zyski,
zmienia się zapach i konsystencję. Większość producentów przyjęła
metodę ekstrakcji, w której olej z nasion pozyskiwany jest z jądra
orzechów przy użyciu związku chemicznego zwanego heksanem,
który zwykle pozostaje w produkcie w ilościach śladowych. Używanie
produktów przetwarzanych za pomocą heksanu może mieć skutki uboczne
takie jak zawroty i bóle głowy, nudności, osłabienie, bóle brzucha
i utrata przytomności. Ponadto związki heksanu są uznawane
jako rakotwórcze i są klasyfikowane jako substancje
niebezpieczne.
Proces rafinacji masła shea usuwa także jej niezbędne nienasycone
kwasy tłuszczowe, białka i minerały, pozostawiając konsumentom
produkt nieskuteczny i potencjalnie niebezpieczny. Surowe
masło shea jest znacznie bogatsze w witaminy, składniki odżywcze i
czynniki absorbujące promieniowanie UV. Rafinowane masło shea jest
czysto białe i raczej bezzapachowe, w porównaniu do naturalnego.
które ma kolor żółtawy i orzechowy aromat.
Używaj naturalnego, surowego masła shea, aby poprawić
wygląd twojej skóry i włosów.
Masło karite należy przechowywać w suchym miejscu w
temperaturze pokojowej, żeby nie topniało. Jeśli jest przechowywane
w szczelnym pojemniku, ma trwałość 12 do 18 miesięcy.
Oferowany przez nas produkt pochodzi z handlu fair
trade.
Kosmetyk
przebadany dermatologicznie i mikrobiologicznie.
Produkt w 100% roślinny.
Produkowany z roślin niemodyfikowanych
genetycznie.
Produkt nie testowany na
zwierzętach.