Olej
przejrzysty, o barwie żółtej, intensywnym, orzechowym smaku i
zapachu. Olej ten jest bogaty w witaminy i składniki mineralne.
Przechowuje się po otworzeniu od 4-6 miesięcy; jest odporny na
ciepło. Zawiera kwas linolenowy(13-45%), kwas olejowy(36-72%), kwas
palmitynowy(6-16%), kwas stearynowy(1-7%), 1-3% kwas
arachinowy(1-3%), kwas behenowy(2-5%), kwas
lignocerynowy(1-3%).
- Olej
arachidowy można zastąpić oliwą (mają podobne
właściwości)
- Wpływa
dodatnio na układ trawienny, sprzyja odchudzaniu, gdyż zapewnia na
dłużej uczucie sytości i zmniejsza apetyt.
Może być
używany na zimno do sałatek, sosów, gotowanych warzyw; jest
doskonałym dodatkiem do surówek z kapusty
Stosowany
w przemyśle kosmetycznym jako czysty olejek do ciała lub do masażu,
jako dodatek do kosmetyków, olejków do kąpieli. Mimo iż jest olejem
półschnącym polecany jest (ze względu na swoje właściwości) bardzo
suchej skórze, skłonnej do łuszczenia się, a także przy egzemie,
stosowany w maskach do włosów przy łupieżu.
Termin
przydatności : 18.07.11
Kraj
pochodzenia: Włochy
Jednostka
certyfikująca: Bioagricert